+30. 6975469122
info@lifeskills.gr

Βιοθυμική – Κλινική Υπνοθεραπεία/Ψυχοθεραπεία – Κλινική Ύπνωση

Η Βιοθυμική Ψυχοθεραπεία/Υπνοθεραπεία – Κλινική Ύπνωση είναι μια βραχεία αποτελεσματική μέθοδος που δημιουργήθηκε από τον Δρ. Ιωάννη Δόβελο ύστερα από πολυετή μελέτη και έρευνα στον τομέα της Κλινικής Υπνοθεραπείας – Ψυχοθεραπείας. Η συγκεκριμένη προσέγγιση ξεφεύγει από τα τυπικά στερεότυπα της Κλινικής Ύπνωσης που συνήθως αφορούν μικρό κύκλο συνεδριών με εστίαση στις υποβολές (προτάσεις θεραπευτή) για να επιτευχθούν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Ενώ μπορεί στην αρχή να φαίνονται σημάδια επιτυχίας, πολύ πιθανόν τα συμπτώματα να επανέλθουν δριμύτερα και σε μεγαλύτερη ένταση καθώς δεν έχει λυθεί το όποιο ζήτημα από την ρίζα του.

Αυτό το κάνει με απόλυτη επιτυχία η Βιοθυμική Υπνοθεραπεία – Ψυχοθεραπεία η οποία κινητοποιεί την εσωτερική δυναμική και ικανότητα αλλαγής του θεραπευμένου προς το επιθυμητό αποτέλεσμα μέσω εσωτερικών διεργασιών όπου γίνονται στο θεραπευτικό πλαίσιο (Δόβελος, 2006). Χρησιμοποιώντας την τεχνική της κλινικής ύπνωσης, δηλαδή της εσωτερικής εστίασης του πελάτη στα συναισθήματα και τις ανάγκες του ανιχνεύονται τα κωδικοποιημένα συναισθήματα όπου δημιουργούν την όποια δυσφορία/ανάγκη και οι πρώιμες συγκινησιακές καταγραφές (μνήμες και συναισθήματα) εμπειριών που δημιουργούν το όποιο θέμα.

Γιατί είναι σημαντικές οι πρώιμες συγκινησιακές καταγραφές?

Ο ρόλος της αμυγδαλής

Με βάση της αρχές της νευροεπιστήμης, η αμυγδαλή που είναι το κέντρο συναισθημάτων μας στον εγκέφαλο μας είναι ουσιαστική για την αποκωδικοποίηση των συγκινήσεων και των ιδιαίτερων ερεθισμάτων που απειλούν τον εαυτό μας (Δόβελος, 2006).  Ενεργοποιείται με ερεθίσματα και οδηγεί σε αλλαγές στην συμπεριφορά μας αλλά και στο σώμα μας π.χ. σε περίπτωση έντονου φόβου ή άγχους επιφέρει την αντίδραση «Flight or Fight» , στα ελληνικά «Φυγή ή Πάλη» όπου πέρα την συναισθηματική αναστάτωση μπορεί να υπάρξουν αναλόγως της έντασης οργανικές μεταβολές (όπως για παράδειγμα η επιτάχυνση της καρδιακής λειτουργίας, της αναπνοής κ.α.) που έχουν ως στόχο την προετοιμασία του οργανισμού για την απαιτούμενη μυϊκή δραστηριότητα δηλαδή να «παλέψει» ή να «απομακρυνθεί» από το ερέθισμα όπου του προκάλεσε αυτή την δυσφορία.  Όταν βιώνουμε δυσάρεστα συναισθήματα η αμυγδαλή έχει πυροδοτηθεί από κάποιο ερέθισμα, καθώς η αμυγδαλή συνδέει με ελεύθερους συνειρμούς τα στοιχεία του παρόντος με αυτά του παρελθόντος ως συναισθηματική «αποθήκη» προηγούμενων εμπειριών. Η αμυγδαλή καταγράφει ασυνείδητες μνήμες και συναισθηματικές καταγραφές από όταν είμαστε βρέφη, ενώ ο ιππόκαμπος και ο συνειδητός νους αναπτύσσεται αργότερα στην παιδική ηλικία, με αποτέλεσμα αυτές οι μνήμες ή τραυματικά γεγονότα που συνέβησαν στη πρώιμη νηπιακή ή παιδική μας ηλικία να είναι καθαρά ασυνείδητες «συναισθηματικές» μνήμες και λόγω ότι ο ιππόκαμπος δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως μπορεί να μην θυμόμαστε αυτές τις τραυματικές ή δυσφορικές εμπειρίες. Όμως, αυτές συνεχίζουν να προκαλούν συναισθηματικές διαταραχές στην ενήλικη ζωή και συχνά είναι μη προσβάσιμες από το συνειδητό νου μας και εδώ αναλαμβάνει δράση η Βιοθυμική προσέγγιση.

Η Βιοθυμική Ψυχοθεραπεία/Υπνοθεραπεία στοχεύει στην επαναρύθμιση, επανασυντονισμό και επανακωδικοποίηση βαθιών, πυρηνικών συγκινησιακών καταστάσεων που δεν είναι λειτουργικά στην παρούσα κατάσταση του πελάτη. Οι συγκινήσεις και κατά συνέπεια τα συναισθήματα επηρεάζουν τις σκέψεις, συμπεριφορά και όλες τις γνωστικές λειτουργίες, πριν από την γέννηση και μέσω της μαθημένης συμπεριφοράς γίνονται αυτόματες διαδικασίες. Μιας και οι πρώιμες συγκινησιακές καταγραφές έγιναν σε προλεκτικό επίπεδο και είναι απόλυτα ασυνείδητες, η μέθοδος αυτή στοχεύει στον εντοπισμό, απευαισθητοποίηση και επανακωδικοποίηση αυτών με βάση τις γνώσεις του τώρα (ως ενήλικα εαυτού). 

Για ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται η Βιοθυμική Κλινική Ύπνωση?

Για όλες τις συναισθηματικές δυσκολίες όπως άγχος, φοβίες, μελαγχολία, κατάθλιψη, κρίσεις πανικού, διατροφικές διαταραχές, δυσκολία ύπνου και σε πολλές άλλες κατηγορίες.

Θα κοιμάμαι?

Όχι, απλά προτείνουμε να κλείσετε τα μάτια σας για να μην σας αποσπάται η προσοχή από εξωτερικά ερεθίσματα και να εστιάσετε στον εαυτό σας. Θα είμαστε δίπλα σας σε κάθε βήμα και οποιαδήποτε στιγμή επιθυμείτε μπορείτε να ανοίξετε τα μάτια σας, να σηκωθείτε από την καρέκλα κτλ.

Χρησιμοποιείτε φάρμακα για την χαλάρωση?

Όχι, η χαλάρωση είναι μια φυσική ικανότητα που έχουμε όλοι μας. Με απλές οδηγίες εστιάζετε στην αναπνοή σας και στις αισθήσεις του σώματος σας και μπαίνετε σε φάση χαλάρωσης και ηρεμίας.

Υπάρχει κάποιος κίνδυνος?

Όχι, απολύτως κανένα. Το υποσυνείδητο βιώνει τις εμπειρίες με πολύ φροντίδα και ηρεμία και κάνει τις όποιες αναπληρώσεις με τον δικό του τρόπο. Εάν υπάρχει ιστορικό επιληπτικών κρίσεων θα πρέπει να μας ενημερώσετε.

Ζούμε την καθημερινότητα μας με βάση τα όσα έχουμε μάθει από την παιδική μας ηλικία, βιώνουμε συναισθήματα και καταστάσεις όπου αντιδρούμε ενστικτωδώς και στιγμιαία με βάση των συναισθηματικών μνημών του παρελθόντος μας. Όμως εάν κάτι είναι δυσλειτουργικό, μας φορτίζει αρνητικά και δυσκολεύει την ζωή μας ώστε να βιώνουμε μια μουντή ακόμα και φορτισμένη καθημερινότητα, υπάρχει η επιλογή του να κάνουμε κάτι για αυτό, να φροντίσουμε τον εαυτό μας και τα συναισθήματα μας. Η Βιοθυμική είναι μια εξαιρετική βραχεία και αποτελεσματική προσέγγιση ώστε να αποφορτιστείτε και να ζήσετε την καθημερινότητα σας με άλλη ματιά, απαλλαγμένοι από συναισθήματα που δεν είναι πια λειτουργικά για εσάς.

Για να κλείσετε την προσωπική σας συνεδρία επικοινωνήστε μαζί μας στο info @lifeskills.gr ή καλώντας στο 6975469122

Πηγές

Δόβελος, Ι. (2006). Σημειώσεις Βιοθυμικής Ψυχοθεραπείας – Κλινικής Ύπνωσης. Κέντρο Εφαρμοσμένης Ψυχοθεραπείας και Συμβουλευτικής.